U bent hier

Bijzondere onderscheiding voor Prof. Roosmarijn Vandenbroucke (VIB-UGent)

23/04/17

Ter bevordering van het medisch onderzoek in België reikt het Fonds Baillet Latour elk jaar een onderzoekskrediet uit aan een jonge groepsleider waardoor een research project kan worden gerealiseerd in een Belgische Universiteit of Universitair Ziekenhuis. Dit jaar wordt het krediet toegekend aan Professor Roosmarijn Vandenbroucke (Universiteit Gent / VIB) voor haar onderzoek in het domein van de neurologische aandoeningen. Afgifte van medicijnen in de hersenen om neurologische aandoeningen te behandelen is tot op heden een belangrijke, niet opgeloste uitdaging. Het doel van het onderzoek van Professor Vandenbroucke is om een nieuwe toegangsweg voor medicijnen naar de hersenen te ontwikkelen.

Een krediet ter bevordering van het medisch onderzoek in België
Naar jaarlijkse gewoonte reikt het Fonds Baillet Latour het Baillet Latour Krediet voor Medisch Onderzoek uit. Dit Krediet steunt het onderzoek van een jonge groepsleider in een Belgische Universiteit of Universitair Ziekenhuis in hetzelfde onderzoekdomein van de Internationale Gezondheidsprijs van het Fonds Baillet Latour van dat jaar. De laureaat wordt geselecteerd door de jury van de Gezondheidsprijs. Het laboratorium van de laureaat ontvangt een jaarlijkse som van € 150.000 gedurende drie jaar met een mogelijke verlenging voor twee jaar.

Het Baillet Latour Krediet 2017 voor Medisch Onderzoek wordt uitgereikt aan een onderzoeker in het domein van de “Neurologische Aandoeningen”. Volgend jaar is het onderzoekdomein “Kanker”. 

Professor Rosmarijn Vndenbroucke, laureaat van het Baillet Latour Krediet 2017 voor medisch onderzoek
Professor Roosmarijn Vandenbroucke werd geselecteerd door de jury voor haar onderzoeksproject over "Kapen van natuurlijk voorkomende mechanismen ter hoogte van de bloed-cerebrospinaal vocht barrière voor de afgifte van therapeutische moleculen in de hersenen”.  

Professor Vandenbroucke bestudeert de rol van de hersenbarrières in fysiologische en pathofysiologische omstandigheden, waaronder neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer. In gezonde omstandigheden worden de hersenen strikt gescheiden van het bloed door de aanwezigheid van hersenbarrières. Eén van de hersenbarrières wordt de bloed-cerebrospinaal vocht (CSF) barrière genoemd. Deze unieke hersenbarrière, gevormd door één enkele laag van plexus choroideus epitheelcellen, blijkt essentieel in de communicatie tussen de hersenen en de rest van het lichaam. Het doel van haar onderzoek is het bestuderen van de eigenschappen van de bloed-CSF barrière en de mogelijke toepassing als toegangspoort voor de afgifte van hersen-specifieke medicijnen. De onderzoeksgroep van Professor Vandenbroucke identificeerde reeds meerdere veranderingen ter hoogte van de bloed-CSF barrière bij zowel systemische ontsteking als neuro-inflammatoire aandoeningen. Haar recent onderzoek resulteerde in het vinden van een nieuw communicatiemechanisme tussen bloed en hersenen in sepsis, via de afscheiding van extracellulaire blaasjes door de epitheliale cellen van de plexus choroideus in het CSF, waardoor een pro-inflammatoire boodschap van het lichaam naar de hersenen doorgegeven wordt.

Het huidig onderzoeksproject van Professor Vandenbroucke is gebaseerd op de waarneming dat de plexus choroideus epitheelcellen moleculen transporteren vanuit het bloed naar de hersenen via twee mechanismen: enerzijds transcytose en anderzijds de uitscheiding van extracellulaire blaasjes. De bloed-CSF barrière is bovendien een aantrekkelijk doelwit als toegangspoort naar de hersenen aangezien het bestaat uit één enkele laag epitheelcellen tussen het perifere bloed en CSF, in tegenstelling tot andere meerlagige bloed-hersen barrières. Professor Vandenbroucke wenst deze natuurlijk voorkomende transportmechanismen te kapen om medicijnen doorheen de bloed-CSF barrière in de hersenen te krijgen.

Professor Vandenbroucke behaalde in 2008 het diploma van Doctor in de Farmaceutische Wetenschappen aan de Universiteit Gent met het onderzoek getiteld "Non-viral Delivery Strategies to Guide Therapeutic Nucleic Acids through Cellular Barriers" in de onderzoeksgroep van Professor Jo Demeester en Professor Stefaan De Smedt. Hierna werkte ze 7 jaar als postdoctoraal medewerker in de groep van Professor Claude Libert. Sinds 2015 is zij groepsleider aan het “Center for Inflammation Research” (Vlaams Instituut voor Biotechnologie, VIB) en universitair hoofddocent aan de Faculteit Wetenschappen (Universiteit Gent). Recente projectfinanciering omvat onder meer een beurs van de Stichting Alzheimer Onderzoek (SAO-FRA) voor de 'Analyse en therapeutische implicaties van plexus choroideus functionaliteit bij de ziekte van Alzheimer' (2015), een Horizon 2020 project ‘Brain-specific, Modular and Active RNA Therapeutics' (B-SMART) (2016) en een beurs van de Parkinson liga (2015) voor onderzoek naar het belang van de darm bij de ziekte van Parkinson.

-----

De jury van het Baillet Latour Krediet 2017 voor medisch onderzoek

  • Prof. Richard FRACKOWIAK (Voorzitter): Ordinary Professor ad hominem, University of Lausanne and CHUV, Paris, France
  • Prof. Dr. med. Claudio L.A. BASSETTI: Chairman and Head Neurology Department Inselspital – Bern University Hospital, Bern, Switzerland
  • Prof. Marie-Germaine BOUSSER: Neurology Department – Hospital Lariboisière, Paris, France
  • Prof. Alexis BRICE: General Director at the Institute for Brain and Spinal Cord – ICM, Paris, France
  • Prof. John J. FOXE: Professor of Neuroscience, Director of The Ernest J. Del Monte Institute for Neuroscience and Chair at the Department of Neuroscience – University of Rochester Medical Center, Rochester, United States of America
  • Prof. Kjell FUXE: Head of Division of Cellular and Molecular Neurochemistry – Department of Neuroscience, Stockholm, Sweden
  • Prof Angela VINCENT: Emeritus Professor – Nuffield Department of Clinical Neurosciences University of Oxford, John Radcliffe Hospital, United Kingdom

Meer info
www.fondsbailletlatour.com

Bron: VIB - eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief