U bent hier

Bijna negen op de tien Vlamingen raadplegen dokter Google

17/11/16

93 procent van de Vlamingen gaat op zoek naar gezondheidsinformatie, 91 procent van hen, doet dat geregeld online. En, een derde stelt na een online of offline zoektocht een consultatie bij de dokter uit. Dat zijn enkele opvallende conclusies van een bevraging van CM en Université Catholique de Louvain (UCL) bij 3.431 Vlamingen. ‘Foute info raadplegen of info niet correct inschatten kan de gezondheid nochtans schaden’, zegt Stijn De Cock, deskundige Gezondheidspromotie bij CM.

Ruim negen op de tien Vlamingen gaan soms, regelmatig of vaak op zoek naar gezondheidsinformatie, 91 procent van hen doet dat online. Dat blijkt uit een bevraging van CM en Université Catholique de Louvain (UCL), uitgevoerd door Sophie Cornerotte onder begeleiding van professor Stephan Van den Broucke. Mensen zijn vooral op zoek naar informatie over ziektesymptomen of klachten, over de oorzaak of behandeling van een ziekte, of over een gezonde levensstijl. 

Niet naar dokter

Opvallend: ook al is meer dan de helft soms angstig door de online of offline informatie, toch stelt bijna een derde na een zoektocht een consultatie bij een arts al eens uit. Een vijfde van de patiënten bespreekt de gevonden informatie nooit tijdens een consultatie bij de zorgverlener.

Een andere opvallende vaststelling is dat 43 procent van de respondenten aangeeft soms zelf een diagnose te stellen op basis van online of offline informatie. Wie online op zoek gaat, doet dat bovendien meestal door zoektermen in te geven in een zoekmachine. ‘Nochtans zijn niet alle sites in de lijst met zoekresultaten betrouwbaar. En ook niet alle folders of artikels geven even correcte informatie’, zegt Stijn De Cock. ‘Onze enquête toont dat vier op de tien Vlamingen beperkte gezondheidsvaardigheden hebben. Gezondheidsinfo correct kunnen inschatten, maakt daar deel van uit. Vooral voor ouderen en mensen met een lager opleidingsniveau is die afweging niet evident.’

Geruststellend is dat de huisarts voor veel mensen wel het eerste aanspreekpunt voor gezondheidsinformatie blijft. Met de specialist en de apotheker erbij zijn gezondheidsprofessionals zelfs voor zes op de tien Vlamingen de eerste informatiebron. Voor 28 procent van de bevraagden staat Dokter Google wel bovenaan. Vooral hogeropgeleiden en jonge mensen gaan vaker aan het surfen. Voor bijna de helft van de 18- tot 34-jarigen is het internet de eerste bron voor gezondheidsinformatie.

Kritische blik

‘Als gezondheidsfonds wil CM met de campagne Foute informatie schaadt de gezondheid mensen op weg zetten om kritisch(er) om te gaan met gezondheidsinformatie’, zegt Stijn De Cock. ‘Met ludieke filmpjes worden gezondheidsmythes onder de loep genomen en in heel Vlaanderen vinden infosessies, publieksacties en lezingen plaats. Ook online wordt er aandacht gevraagd voor het thema. De campagne werd uitgewerkt in samenwerking met dokter Marleen Finoulst en de onafhankelijke website Gezondheid en Wetenschap.’

Bron: CM - eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief