U bent hier

Bewegen Op Verwijzing van start in dubbel zoveel gemeenten

29/06/17

Bewegen Op Verwijzing, een project om Vlamingen na doorverwijzing van de huisarts meer aan het bewegen te krijgen, breidt steeds verder uit. Na de projecten in Leuven en Mechelen in september 2016, werden intussen al de projectaanvragen van 26 kleinstedelijkegebieden goedgekeurd. In steeds meer regio’s in Vlaanderen wordt nu een gezonde leefstijl gepromoot aan mensen met verhoogde gezondheidsrisico’s door een gebrek aan lichaamsbeweging of langdurig zitten. Het doel? Deze mensen duurzaam aanzetten tot bewegen.

Wat is Bewegen Op Verwijzing?

Bewegen Op Verwijzing kadert in het Vlaamse preventieve gezondheidsbeleid en de hieraan gekoppelde gezondheidsdoelstellingen,   Geen overbodige luxe aangezien heel wat Vlamingen het risico lopen op hart- en vaatziekten, sommige types van kankers en diabetes type II door onvoldoende beweging. Bewegen Op Verwijzing werkt volgens een vast principe: de huisarts verwijst zijn patiënten die aan de voorwaarden voldoen door naar een Bewegen Op Verwijzing-coach. Het gaat o.m. om mensen met diabetes, hart- en vaatziekten, obesitas, longaandoeningen… De coach stelt dan samen met de deelnemer een beweegplan op maat op.

De drempel wordt zo laag mogelijk gehouden. Daarom sluit het beweegplan maximaal aan op de interesses en mogelijkheden van de persoon in kwestie. Het kan gaan van laagdrempelige beweegactiviteiten die in te passen zijn in de dagelijkse gewoonten (zoals met de fiets naar het werk) tot lokale laagdrempelige sportinitiatieven.

Eens het beweegplan opgemaakt is, blijft  de coach een belangrijke rol spelen in het motiveren van de deelnemers. Het is de bedoeling dat de deelnemer na verloop van tijd dit zelfstandig kan verderzetten.

Bewegen op verwijzing, het loopt

Bewegen Op Verwijzing draait reeds enkele jaren proef in de regio Leuven. Met succes, zo blijkt uit de resultaten van de afgelopen jaren. Mensen die door een inactieve leefstijl een verhoogd gezondheidsrisico lopen geraken niet alleen in beweging dankzij de coaching, ze blíjven ook in beweging. Tevens is het een methodiek die de zwaksten in onze maatschappij vlot bereikt. Uit het pilootproject bleek dat liefst 37% van de deelnemers uit maatschappelijk kwetsbare groepen komen.

Uitbreiding

Steeds meer steden en gemeenten zien brood in het bewegingsproject. In totaal staat Bewegen op verwijzing al op 26 plaatsen in Vlaanderen op de agenda. Op 12 plaatsen is het project gestart of kan men op korte termijn starten – 3 draaien op volle toeren, in 9 kleinstedelijke zorgregio’s zijn de coaches zopas opgeleid, ze kunnen van start gaan en 2 zijn reeds uitgebreid.

In een laatste uitbreidingsronde is er sprake van 14 nieuwe projecten 3 aanpassingen en 1 uitbreiding. Onder andere Brussel, Sint-Truiden, Brugge, Lokeren, Asse en Brasschaat zagen hun project goedgekeurd.

Jo Vandeurzen, Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “Het Bewegen Op Verwijzing-project loopt voor 5 jaar. We trekken hiervoor 4.544.000 euro uit. Het Lokaal Gezondheidsoverleg en de lokale besturen zijn de drijvende krachten achter Bewegen Op Verwijzing. Ook de huisartsen vervullen een belangrijke rol. Het is voor hen een concreet instrument waarmee zij hun risicopatiënten kunnen verwijzen om meer te gaan bewegen.” 

Bewegen op verwijzing loopt van 15/12/2015 tot 31/12/2020 met een totaalbudget van 4.544.000 euro. 

Wie doet mee?

KLEINSTEDELIJKE ZORGREGIO

GEMEENTEN/STEDEN

ASSE

Ternat

Affligem

Roosdaal

Liedekerke

Merchtem

Dilbeek

BRASSCHAAT

Essen

Kalmthout

Wuustwezel

BRUGGE

Brugge

Zedelgem

BRUSSEL

Anderlecht

Sint-Jans-Molenbeek

DEINZE

Deinze

Nazareth

Zulte

GENK

Genk

GENT

Destelbergen

Gent

Lochristi

Melle

Merelbeke

HALLE

Beersel

Halle

Sint-Pieters-Leeuw

HOOGSTRATEN

Hoogstraten

Rijkevorsel

IZEGEM

Ingelmunster

Izegem

Lendelede

KORTRIJK

Harelbeke

Kortrijk

Kuurne

Wevelgem

LEUVEN

Huldenberg

Leuven

Lubbeek

Oud-Heverlee

LOKEREN

Lokeren

Moerbeke

MAASEIK

Kinrooi

Maaseik

MECHELEN

Mechelen

MENEN

Menen

Wervik

MORTSEL

Mortsel

Hove

Lint

Kontich

Edegem

OUDENAARDE

Maarkedal

Oudenaarde

Wortegem-Petegem

Zingem

ROESELARE

Hooglede

Kortemark

Ledegem

Lichtervelde

Moorslede

Roeselare

Staden

SINT-TRUIDEN

Sint-Truiden

Nieuwerkerken

Borgloon

TURNHOUT

Arendonk

Baarle-Hertog

Beerse

Merksplas

Ravels

Retie

Turnhout

VILVOORDE

Vilvoorde

Wemmel

Kapelle-op-den bos

WAREGEM

Wielsbeke

Waregem

Anzegem

ZOTTEGEM

Brakel

Herzele

Lierde

Sint-Lievens-Houtem

Zottegem

Zwalm

 

>> Nieuwe projecten kunnen nog steeds worden ingediend.

>> www.bewegenopverwijzing.be

Bron: Vlaams ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin - eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief