U bent hier

Bacteriële meningitis in opmars bij studenten in Europa

21/04/17

De zeldzame, bacteriële vorm van meningitis of hersenvliesontsteking, die kan leiden tot ernstige neurologische verwikkelingen of zelfs overlijden, is aan een opmars bezig in Europa. Naast jonge kinderen vormen ook studenten een risicogroep. Zo liep een Vlaams meisje van 18 jaar eind maart nog meningitis op toen ze op Italiëreis was met haar school. Recent werden ook uitbraken vastgesteld in Engeland, Frankrijk en Nederland. Om het bewustzijn rond de ziekte die jaarlijks wereldwijd meer dan één miljoen mensen treft, te verhogen, vindt elk jaar op 24 april World Meningitis Day plaats. Die staat dit jaar in het teken van ‘Vertrouw op je instinct’.

Opkomst van bacteriële meningitis

Bacteriële meningitis is aan een opmars bezig en dat ook bij jonge mensen. Zij zijn mobieler dan vroeger – de wereld is een dorp geworden – en verblijven bijvoorbeeld ook tijdens hun studies een tijdlang in het buitenland. Doordat ze in contact komen met zo veel andere studenten, waarvan sommigen onbewust drager zijn van de bacterie, zijn ze gevoeliger voor een besmetting met bacteriële meningitis. Zelfs in Europa. De ernstige en soms zelfs dodelijke ontsteking van het hersenvlies kan in principe iedereen treffen en wordt veroorzaakt door de pneumokok, Haemophilus influenzae type B of de meningokok. De besmetting verloopt doorgaans via speeksel en kan bij meningokokken fataal zijn binnen de 24 uur. Adolescenten zijn de frequentste dragers van de meningokok, maar in totaal is zo’n 5 tot 25% van de bevolking er onbewust drager van.

Uitbraken in Engeland, Frankrijk en Nederland

Recent werden er uitbraken vastgesteld van serogroepen van meningokokken van het type C, B en W. In Engeland neemt meningitis W jaar na jaar toe: van 22 gevallen in 2009 tot 200 in de periode van augustus 2015 tot augustus 2016. Public Health England rolde daarom een algemeen vaccinatieprogramma uit bij 14-jarigen, met een inhaalvaccinatie bij de 14- tot 25-jarigen. In Frankrijk overleden in 2016 twee studenten aan een meningitis W-infectie, waarop de universiteit van Dijon besloot om 30.000 studenten te vaccineren. Ook Nederland merkt sinds oktober 2015 een plotselinge toename op van het aantal patiënten met een meningokokkenziekte veroorzaakt door serogroep W. De Nederlandse overheid bekijkt of een vaccinatieprogramma moet worden opgestart. Vooral adolescenten en jongvolwassenen zijn vatbaar bij blootstelling aan meningokokken. Voor studenten die van plan zijn om te reizen of voor langere tijd in landen te verblijven waar meningokokken circuleren, kan vaccinatie daarom aangewezen zijn. Op die manier zijn niet enkel zij beschermd, maar kan de verdere verspreiding van de ziekte ook ingeperkt worden.

World Meningitis Day 2017: vertrouw op je instinct

De voornaamste symptomen van bacteriële meningitis zijn nekpijn, hoge koorts en hoofdpijn, en die kunnen verward worden met griep. Het is daarom belangrijk dat mensen op hun instinct vertrouwen - het thema van de World Meningitis Day op 24 april - en zo snel mogelijk naar de dokter gaan, ook bij twijfel. De bacteriële vorm kan namelijk dodelijk zijn binnen de 24 uur.

Bron: Pfizer - eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief