U bent hier

AZ Sint-Jozef Malle zet met nieuwe MUG nog meer in op veiligheid

22/05/17

AZ Sint-Jozef Malle heeft een nieuwe MUG (*).   Het werd een Volvo XC90 die meteen de nieuwste striping kreeg.  Deze Battenburgstriping legt de federale overheid op als nieuwe norm voor alle interventievoertuigen voor dringende geneeskundige hulp.  Malle kreeg daarmee de primeur op de vakbeurs Xpo112 (*) in Kortrijk eind april als eerste MUG-voertuig met dit nieuwe opvallend patroon.  Deze nieuwe MUG is een belangrijke aanwinst voor de regio Malle en ver daarbuiten.  De spoeddienst van AZ Sint-Jozef Malle verzorgt immers dringende geneeskundige hulpverlening voor een heel ruime regio in een straal van wel 30 km.   Bij de keuze van deze wagen was veiligheid een belangrijk criterium.   Deze Volvo haalde dan ook de maximumscore op de Europese crashtest.

Veiligheid voorop

Veiligheid was, samen met rijcomfort, ecologische voetafdruk en prijs, een belangrijk criterium bij de keuze van deze wagen. De Volvo XC90 is één van de veiligste wagens op de markt en haalt bovendien de maximumscore van vijf sterren op de Euro NCAP veiligheidstest.  We kozen bewust voor een dieselmotor omwille van het hoge aantal kilometers op jaarbasis.

Enkele techniciteiten die de veiligheidsgraad van deze nieuw MUG verhogen:

 • De automatische luchtvering, een elektronische geregeld dempingsyteem, zorgt ervoor dat het voertuig steeds mooi parallel ligt met de weg, dus ook bij hogere snelheden en ongeacht de lading.
 • Met de all seasons banden en in surplus winterbanden op aparte velgen is grip op de weg gegarandeerd onder alle weersomstandigheden.
 • De wagen is heel baanvast, de permanente vierwielaandrijving draagt hiertoe bij.   Daarenboven is dit ook een meerwaarde bij interventies op minder goed berijdbare weg.
 • Met de nieuwste LED-verlichting is de wagen beter zichtbaar.  De intensiteit van de verlichting kan tijdens de nacht aangepast worden zodat het andere weggebruikers niet verblindt. 
 • De nieuwe Battenburgstriping zet in op zichtbaarheid met onder meer zijn opvallend en fluorescerend patroon.

Uiteraard primeert een veilig rijgedrag van de MUG-bestuurder. In het najaar staat dan ook een extra rijvaardigheidstraining op het programma.

Battenburgstriping voor betere visibiliteit

De nieuwe MUG is uitgerust met de Battenburgstriping, een schaakbordpatroon op de zijkant van het voertuig in fluorescerende/reflecterende groene en gele kleuren.  De Federale overheid legt deze nieuwe veiligheidsmarkering op als nieuwe norm. Het moet de uniformiteit en een goede herkenbaarheid en zichtbaarheid van MUG’s en ambulances verzekeren, ook bij regenval, mist of ‘s nachts. Op de voorkant zijn de kleuren wel fluo, maar mat/niet reflecterend zodat het de tegenliggers niet hindert.

Snelheid bij noodoproep is van essentieel belang

Vanuit de noodcentrale worden de plaatscoördinaten voortaan rechtstreeks naar het GPS-toestel in de MUG gestuurd. Dit zorgt ervoor dat de spoedarts of urgentieverpleegkundige het adres niet langer manueel in het navigatiesysteem moet ingeven en er sneller uitgerukt kan worden.

Bovendien werkt de spoeddienst van AZ Sint-Jozef Malle met ‘Fire Plug’, een online ondersteuning bij hulpoproepen. Deze online software brengt alle informatie van een hulpoproep overzichtelijk in beeld: de oproep zelf van de hulpcentrale, het adres en locatie van de oproep op een kaart, de voertuigen (MUG-ambulance) die moeten uitrukken en in welke volgorde, en de andere diensten die op geroepen werden zoals politie en brandweer.  De telefonische communicatie primeert, maar het is een ideale backup indien die niet zou werken. Het systeem kan de nodige personen tegelijk via gsm, vaste en mobiele telefoon oproepen.  

Meer ruimte voor vorming

Opvallend aan deze nieuwe MUG is dat hij vier zitplaatsen heeft.  Eén extra zitplaats t.o.v. de vorige wagen garandeert dat zowel verpleegkundigen als artsen en ambulanciers in opleiding voortaan mee kunnen uitrukken.  Dit is een pluspunt naar vorming.

AZ Sint-Jozef Malle investeert fors in zijn spoeddienst

De teller van de vorige MUG telde na 5 jaar dienst 175000 km, goed voor een 1200 ritten per jaar, 3 à 4 ritten per dag.   Het voorbije jaar kwam de MUG van AZ Sint-Jozef Malle in zo’n 1/3 van de provincie Antwerpen (*).  Reden te meer dat het ziekenhuis investeert in zijn spoeddienst.

 • Het ziekenhuis mocht intussen al heel wat nieuwe (spoed)artsen verwelkomen en onze spoeddienst is een gegeerde stagplek voor ambulanciers en verpleegkundigen.
 • Het ziekenhuis kent dan ook een uitgebreid wagenpark aan voertuigen voor zowel dringend als niet-dringend vervoer: MUG, ziekenwagen voor dringend vervoer, ziekenwagen voor niet-dringend vervoer, personenwagen voor zittend vervoer (consultatie, thuisvervoer,…). 
 • We investeerden in nieuwe beademingstoestellen en monitoring.
 • Er komt nieuwe interventiekleding die via kleurschakering duidelijk onderscheid maakt tussen verpleging en artsen, conform de nieuwe wetgeving.
 • De opleiding in kader van vergevorderde reanimatie voor alle spoedmedewerkers.
 • De spoeddienst van het ziekenhuis neemt actief deel aan rampoefeningen. Vanuit deze leermomenten krijgen de interne spoedmedewerkers praktische tips en opleiding. Het bevordert ook de multidisciplinaire samenwerking tussen de verschillende externe diensten.
 • We hebben een samenwerking opgestart met onze huisartsen in kader van vaccinatie.  We gebruiken daarbij overkoepelend de centrale databank van de overheid, www.vaccinnet.be Vaccinnet is een bestel- en distributiesysteem voor vaccins die door de Vlaamse overheid ter beschikking gesteld worden aan artsen-vaccinatoren in het kader van haar programmatisch vaccinatiebeleid. Dit bestelsysteem is gekoppeld aan een registratiesysteem voor vaccinaties.
 • Sinds kort werken we met onze dienst kindergeneeskunde samen rond het toedienen van  lachgas/zuurstof (50% elk) aan gekwetste kinderen die toekomen op spoed.  Het werkt pijnstillend, sederend en neemt  de angst weg.  Het kan gebruikt worden bij kinderen vanaf 2 jaar.  Twee behandelboxen op spoed werden in die zin ook uitgerust met een afzuigingssysteem voor de toegediende gassen.

Specificaties en kenmerken 

 • Omgebouwd door AB Technics Malle | Onderhoud bij garage Postiaux in Schoten
 • Volvo XC90 D5 AWD Momentum
 • 235 pk | 1.969 cc
 • Dieselmotor
 • 8-traps Geartronic (automatische versnellingsbak)
 • All Wheel Drive (AWD)
 • FOUR-C automatische luchtvering (elektronisch geregeld dempingssysteem)
 • LED technologie
 • IntelliSafe Surround (o.a. dodehoek camera’s)
 • Ruime kofferinhoud ondanks de extra zitplaats

_________________________________________________________________________________
 

 (*) MUG staat voor Mobiele Urgentie Groep.  Het is een speciaal ontworpen ambulancewagen met hoogtechnologische apparatuur.  In het voertuig worden zelf geen patiënten vervoerd, maar is bedoeld om dringende medische bijstand te bieden ter plaatse bij zware interventies.   Het voertuig wordt bemand door een spoedarts en spoedverpleegkundige.

(*) Infopol|Xpo112: vakbeurs voor de uitrusting van politie-, bewakings- en veiligheidsdiensten, urgentiediensten en rampenbestrijding

Bron: AZ Sint-Jozef Malle - eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief