U bent hier

az groeninge viert opening nieuw ziekenhuis

19/09/17

 Na vijf jaar bouwen aan ‘bouwfase 2’ is de nieuwe campus aan de Pres. Kennedylaan volledig afgewerkt. In april 2017 verhuisden de laatste patiënten van de oude campussen. Na een welverdiende zomervakantie was het op 16 september 2017 tijd om te vieren!

Een terugblik

  • 2005: eerste spadesteek van de nieuwbouw aan de Pres. Kennedylaan
  • 2010: opening van het eerste deel van de nieuwe campus en sluiting van campus houtmarkt
  • 2012: start bouwfase 2
  • 2017: afwerking bouwfase 2 met sluiting van de campussen vercruysselaan en loofstraat. az groeninge beschikt nu nog over twee campussen: campus kennedylaan en campus reepkaai.

Officiële inhuldiging

Over de middag openden Inge Buyse (CEO az groeninge), Philippe De Coene (voorzitter van de raad van bestuur), dr. Stefaan Carlier (voorzitter van de medische raad) en Hilde Crevits (viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs) het nieuwe ziekenhuis, bijgestaan door Fanny Ackou die een getuigenis aflegde als patiënte van het ziekenhuis.

Dankjewel!

Inge Buyse, CEO: “Met dit openingsfeest wilden we de artsen, medewerkers en vrijwilligers van harte bedanken voor hun grote inzet tijdens de hele verhuisbeweging. Ze hebben dat huzarenstuk met veel enthousiasme tot een goed einde gebracht. Ondertussen heeft iedereen zijn nieuwe stek gevonden. Veel medewerkers wilden ook hun vrienden en familie laten kennismaken met hun werkplek. De rondleidingen die we speciaal voor hen organiseerden zaterdagnamiddag waren een schot in de roos. Niet minder dan 1200 mensen volgden een geleid bezoek langs drie verschillende routes. Als sluitstuk van de dag konden de artsen, medewerkers en vrijwilligers zich in een ontspannen sfeer uitleven tijdens een gezellig feest met een bijzondere muziekact gebracht door eigen medewerkers en artsen. Geweldig om te zien hoe dit iedereen dichter bij elkaar brengt.”

Patiënt centraal

Ondertussen vindt ook de patiënt goed zijn weg naar de nieuwe campus: de bewegwijzering, de nieuwe parking met extra brede parkeerplaatsen, de overdekte wandelgaanderij naar de hoofdingang, de pendeldienst die minder mobiele patiënten aan de hoofdingang afzet, de patiëntenvervoerdienst die patiënten op de prioritaire parking komt ophalen en tot op hun bestemming brengt en daarna terug …

Philippe De Coene, voorzitter raad van bestuur: “Want uiteindelijk draait het allemaal om de patiënt en onze mensen die zorgen voor onze patiënten. Daarom lieten we ons als eerste niet-universitaire ziekenhuis van de Benelux accrediteren via de wereldwijde kwaliteitsaudit van JCI. Die aandacht voor patiëntveiligheid en -betrokkenheid zit echt in ons DNA. We krijgen maandelijks 1300 patiëntenevaluaties binnen. Veel daarvan zijn positief en de negatieve nemen we op in onze verbeterplannen. Daarom ook investeren we wat we kunnen in onze mensen."

Fanny Ackou, patiënte van de borstkliniek, sprak haar waardering uit voor de persoonlijke begeleiding die ze kreeg: “De vlotte planning van de onderzoeken binnen de eerste week na de scan, de bekommernis van de verpleegkundigen op de verpleegeenheid, de expertise van de artsen, de ondersteuning door borstverpleegkundigen, psychologen, kinesisten, het onco-revalidatieteam met uiteindelijk ook de deelname van 9 teams van ex-kankerpatiënten aan de kwarttriatlon van Kortrijk … Ik ben blij dat ik in az groeninge behandeld werd.”

Dr. Stefaan Carlier, voorzitter van de medische raad, verwees naar de concrete realisaties die bestaan binnen het E17-netwerk. “Al lang voor er van overheidswege sprake was van netwerking was er een intense samenwerking tussen az groeninge en AZ Maria Middelares Gent op vlak van cardiochirurgie, interventionele cardiologie en interventionele onco-radiotherapie. Ondertussen is die samenwerking uitgebreid binnen het E17-netwerk met O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem, Sint-Vincentius Deinze en Sint-Jozefskliniek Izegem. We staan heel ver maar hebben dringend nood aan een wetgevend kader én tijd om een gediversifieerde en geïntegreerde zorgverstrekking verder uit te bouwen.”

Hilde Crevits, viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, loofde de rustgevende ritmiek van het gebouw en de mooie ligging in een groene omgeving. “Een nieuwe pagina in het succesverhaal van Kortrijk. 3000 medewerkers en meer dan 200 artsen krijgen een hypermodern ziekenhuis om mensen uit de wijde regio de best mogelijke zorg te geven. Een sterk concept! En de nauwe samenwerking van az groeninge met de universiteit en hogescholen in de omgeving betekent een boost voor de opleiding van toekomstige zorgverleners.”

Kleur in het interieur

Tijdens de rondleiding konden de bezoekers onder meer kennis maken met de warme binnen- en buitenomgeving.

Jo Dendauw, directeur algemeen facilitair departement: “Tal van ruimtes op campus kennedylaan kregen een persoonlijke touch door de vele kunstwerken die de muren sieren. Ze brengen niet alleen warmte en kleur in ons interieur, het zijn ook extra herkenningspunten voor onze bezoekers. Je waant je bijna in een kunstgalerij! Ook de omgevingswerken rond het ziekenhuis zijn bijna gefinaliseerd: de groene en rustgevende omgeving waarnaar we streefden, krijgt zijn laatste afwerking. Daarnaast hebben we op campus reepkaai opnieuw opfrissingswerken gerealiseerd zodat de patiënt ook daar in een aangename omgeving verblijft.”

 Wie geïnteresseerd is in een rondleiding op campus kennedylaan kan steeds inschrijven via www.azgroeninge.be/rondleidingen.

Bron: AZ Groeninge - eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief