U bent hier

Algoritmes om blindheid te bestrijden

06/07/16

DeepMind, een dochterbedrijf van google dat onderzoek doet naar toepassingen van artificiële intelligentie, wil technologie inschakelen om blindheid te bestrijden. Samen met NHS (National Health services) en het Moorfield Eye Hospital in Londen, wil DeepMind een oogscanner ontwikkelen die snel de oorzaak van het verlies van gezichtsvermogen bij een patiënt kan detecteren.

Om dat te bereiken, gaat DeepMind een algoritme proberen creëren op basis van een miljoen oogscans. Met behulp van dat algoritme zouden symptomen veel vroeger herkend moeten worden bij oogziekten zoals maculadegeneratie en diabetische retinopathie 

Mustafa Suleyman, medeoprichter van DeepMind: "Zo'n scan kan een groot verschil betekenen, vooral bij diabetische retinopathie. Als je aan diabetes lijdt, heb je 25 meer kans om blind te worden. Als we op tijd de symptomen kunnen signaleren, kunnen we 95% van het ernstige verlies van gezichtsvermogen voorkomen."

Het idee voor het onderzoek kwam van Pears Keane, een oogarts van Moorfield Eye Hospital. 

"Ik was aan het lezen over algoritmes en het succes van technologie bij gezichtsherkenning. Ik bedacht dat technologie in staat moest zijn om aan de hand van algoritmes oogscans te bestuderen. Ik ben gespecialiseerd in optische coherentie tomografie (OCT) en wij hebben in het ziekenhuis de grootste stock van OCT-beelden ter wereld. Een paar dagen later al kwam ik in contact met Mustapha Suleyman."

DeepMind mag voor het onderzoek gebruikmaken van zo'n miljoen anonieme digitale oogscans en bij elke scan krijgt het bedrijf de bijbehorende, anonieme informatie over de patiënt. Dat gaat dan bijvoorbeeld over de aandoening en de behandeling. Het bedrijf verzekert dat er zo geen patiëntengegevens worden gebruikt die privé horen te blijven.

"Dat betekent dat het onmogelijk is om patiënten te identificeren aan de hand van de scans. Ons onderzoek kan gebruikt worden om de zorg in de toekomst te verbeteren, maar op de zorg voor de huidige patiënten gaat ons onderzoek geen gevolgen hebben. Wanneer onderzoekers gegevens gebruiken die strikt anoniem zijn, zonder dat de onderzoekers ooit kunnen ontdekken aan welke patiënt ze toebehoren, is er geen toestemming nodig voor het gebruik van die gegevens."

Prof. Peng Tee Khaw, het hoofd van Moorfields’ ophthalmology research centre, zegt dat het succes van de samenwerking te danken is aan de grote hoeveelheid gedetailleerde scans die tegenwoordig beschikbaar is.

“Die scans zijn ongelooflijk gedetailleerd. Geen enkel ander deel van het lichaam wordt zo gedetailleerd gescand: we kunnen het oog bestuderen tot op het cellulaire niveau. Het probleem is alleen dat wij een dergelijk hoeveelheid data niet zelf kunnen verwerken. Ik moet van al mijn kennis gebruik maken om één patiënt goed op te volgen en dan hopen patiënten ook nog dat ik hun toekomst kan voorspellen. Dankzij zo'n algoritme zouden we daar veel beter in worden. Ik zou plots over de kennis over 10.000 eerdere gelijkaardige gevallen beschikken."

Volgens Mustafa Suleyman, medeoprichter van DeepMind, is het de eerste keer dat het bedrijf zich puur op medische research focust. Want tegelijkertijd is DeepMind ook bezig met een samenwerking met het Royal Free Hospital in Londen. Voor die samenwerking ontwikkelde DeepMind de app Streams, die de nierfunctie van patiënten moet opvolgen.

Bron: the guardian / Eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief