U bent hier

Albert Schweitzer ziekenhuis gaat slimmer om met ziekenhuisspullen

05/06/16

Het idee is even simpel als doeltreffend: een digitale marktplaats voor het bij elkaar brengen van vraag en aanbod van ongebruikte ziekenhuisapparatuur, overtollige voorraad en medewerkers die tijdelijk ook op andere plekken ingezet kunnen worden. Het Albert Schweitzer ziekenhuis gebruikt vanaf deze maand de door FLOOW2 Healthcare ontwikkelde interne digitale marktplaats ‘WinWin’ om slimmer en duurzamer om te gaan met spullen en diensten.

"Het kwam weleens voor dat ik enkele printercartridges over had die we op de afdeling niet meer konden gebruiken, terwijl op dat moment een andere afdeling exact die cartridges wél nodig had en bestelde", vertelt afdelingshoofd Chantal de Wit. Zij is een van de initiatiefnemers van WinWin. "Die cartridges hadden ze zo van mij kunnen gebruiken. Erg zonde van het geld dus dat we elkaar toen niet hebben gevonden. Vanaf nu kan ik dit soort spullen op onze digitale marktplaats zetten en daar een andere afdeling blij mee maken."

Hometrainer en meubilair 
De eerste spullen zijn inmiddels van eigenaar gewisseld. Zo staat een overtollige hometrainer van de afdeling Fysiotherapie nu op een andere afdeling en er zijn al diverse stoelen en zitjes op andere plekken in het ziekenhuis terechtgekomen. "Door WinWin heb ik ook een nieuwe eigenaar gevonden voor een uitzuigapparaat", vervolgt De Wit. Verpleegkundige Irene Vermeulen zag het apparaat op de digitale marktplaats staan. Vermeulen: "Wij kunnen dit apparaat goed gebruiken op onze afdeling. Ik ben er echt heel blij mee!"

Tijdelijke arbeid
De digitale marktplaats van het ziekenhuis geeft niet alleen de mogelijkheid tot het plaatsen van apparatuur of voorraad. Ook medewerkers die tijdelijk hun gewone werk niet kunnen uitvoeren, zijn soms op andere plekken in het ziekenhuis van grote waarde. De marktplaats maakt de mogelijkheden hiervoor inzichtelijk.

Duurzamer 
De website is gemaakt in samenwerking met FLOOW2 Healthcare  de deelmarktplaats waarop zorgorganisaties en instellingen hun materieel, diensten, faciliteiten en kennis kunnen delen. De organisatie heeft al veel ervaring op het gebied van ‘asset sharing’ op internationaal, maar ook lokaal niveau. " Het is ons doel om transparantie te creëren in aanbod en vraag van beschikbare capaciteit in de gezondheidszorg, zodat er slimmer wordt omgegaan met geld en de organisatie duurzamer wordt", vertelt Lieke van Kerkhoven, verantwoordelijk voor business development bij FLOOW2 Healthcare. "WinWin in het Albert Schweitzer ziekenhuis is hier een perfect, laagdrempelig voorbeeld van."

“WinWin is de perfecte mogelijkheid om verspilling tegen te gaan, elkaar te helpen en bovendien heel efficiënt met geld om te gaan,” beaamt Peter van der Meer, Voorzitter Raad van Bestuur Albert Schweitzer Ziekenhuis.

Bron: eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief