U bent hier

500 openstaande vacatures in Vlaamse biotechsector

18/05/17

Meer dan 300 bedrijven actief in de Vlaamse biotech of life sciences cluster hebben 500 openstaande vacatures, vooral voor functie-profielen in de productie, zoals (bio)ingenieur, industrie-apotheker of ICT expert. Daarnaast zoekt de sector nieuwe medewerkers voor onderzoek en ontwikkeling. Vlaanderen behoort tot de vijf belangrijkste life sciences clusters in Europa. Bij ons is de cluster goed voor meer dan 20.000 directe en 80.000 indirecte jobs. Dat blijkt uit onderzoek van flanders.bio en KBC Securities. De cijfers werden bekend gemaakt in het kader van knowledge for growth, het jaarlijkse congres van de biotech en life sciences cluster in Vlaanderen.

Knelpuntberoepen

Voor de meeste openstaande vacatures zijn specifieke competenties nodig die bij pas afgestudeerde profielen ontbreken. Het zijn knelpuntberoepen waarvoor flanders.bio samen met een aantal partners gerichte opleidingen zal organiseren rond de verschillende stappen binnen het productie- en onderzoeksproces. 

flanders.bio steunt ook het STEM initiatief in het secundair onderwijs. Dat wil jongeren ertoe aanzetten te kiezen voor wetenschappelijke en technologische opleidingen. Daarnaast heeft flanders.bio het platform OPINNO opgezet voor master studenten life sciences, “Hiermee bereiken we jaarlijks een 600-tal studenten”, aldus Henk Joos, Managing Director van flanders.bio.  “Toch hebben we daarnaast meer onderzoekers nodig die ook nano-electronica en ICT kunnen gebruiken om bijvoorbeeld gezondheidsoplossingen te ontwikkelen.”

Maturiteit 

Het groeiend aantal openstaande vacatures in de biotechsector wijst op de maturiteit van de bedrijven in de cluster. In 2013 zaten er nog 97 producten in de pijplijn, oa innovatieve geneesmiddelen tegen kanker of infectieziektes. In 2017, nauwelijks 4 jaar later, heeft de sector reeds 151 producten in ontwikkeling. Een groeiend aantal is bijna klaar om op de markt te komen.

Beurswaarde 

Belgische bedrijven vertegenwoordigen 18% van de beurswaarde van alle Europese biotechbedrijven (122 miljard euro).  “Bijna de helft van het kapitaal in onze bedrijven komt uit de Verenigde Staten. Ondertussen zijn er drie Belgische biotechbedrijven genoteerd op Nasdaq en is ook argenx een Nasdaq listing aan het voorbereiden”, aldus Nathalie Van Den Haute, Director Corporate Finance van KBC Securities.

Samenwerking

flanders.bio pleit voor een doorgedreven samenwerking tussen overheid, bedrijven, onderwijs en onderzoeksinstellingen. “Zo kunnen we onze kennis nog verder bundelen”, aldus Henk Joos. “Via een nauwe samenwerking kunnen we ons blijven differentiëren van de andere clusters in Europa en wereldwijd. We staan nu reeds in de top vijf in Europa, maar we willen de nummer één worden in het combineren van kennisdomeinen.”

Bron: Flanders Bio - eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief