U bent hier

21/9 Werelddag Dementie

20/09/18

In België leven momenteel iets meer dan 200.000 mensen met dementie. Zowat zeven op de tien onder hen wonen thuis en worden verzorgd door hun omgeving. Zo zijn ongeveer 600.000 mantelzorgers en verzorgenden dagelijks betrokken bij de ziekte. Deze gezondheidsproblematiek reikt tot ver buiten de zorgsector en raakt de hele maatschappij.

 

Reeds tien jaar ijvert de Koning Boudewijnstichting voor een dementievriendelijke samenleving, in samenwerking met vele actoren, van het lokale tot het Europese niveau: experts en onderzoekers, trekkers van projecten, verenigingen, beleidsmakers, administraties, zonder de mensen met dementie zelf en hun naasten te vergeten. In tien jaar is er duidelijk vooruitgang geboekt, met name voor de sociale inclusie en het behoud van autonomie van de mensen met dementie. Het wordt ook stilaan gemakkelijker om over de ziekte te praten. Gemeenten engageren zich om dementievriendelijk te worden, en de vroegtijdige zorgplanning, het ‘vroeger denken aan later’, vindt steeds meer ingang. Een werk van lange adem, een volgehouden inspanning die wordt ondersteund door EFID, een Europese samenwerking gericht op het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen die getroffen zijn door dementie.

 

De uitdagingen blijven immers groot. Zo blijft de perceptie van de ziekte in de maatschappij een aandachtspunt. Om bij te dragen aan een genuanceerd beeld van dementie ondersteunde de Koning Boudewijnstichting samen met de Stichting Alzheimer Onderzoek, de productie en /of verspreiding van twee aangrijpende films: de kortfilm ‘Tussen Nu en Morgen’ met Marijke Pinoy die zaterdag 22/9 om 22.35 uur wordt uitgezonden op Canvas, en de documentaire ‘Manu’, een portret van tv-maker Manu Bonmariage.

 

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief