U bent hier

150000 euro voor onderzoek naar antikankertherapie met stamcellen uit tand

12/12/17

UHasselt-onderzoekster Esther Wolfs heeft een beurs van 150000 euro van Kom Op Tegen Kanker binnengehaald. Met het geld zal ze onderzoek kunnen voeren naar een nieuwe therapie voor mond- en keelkanker – waarbij gebruikgemaakt wordt van stamcellen uit de tand. Het project is een samenwerking tussen UHasselt, KU Leuven en Stanford University.

De behandeling van mond- en keelkanker bestaat vandaag nog vaak uit het chirurgisch verwijderen van grote delen van de mond en zelfs van het aangezicht. “Dat heeft grote gevolgen voor de patiënt, zowel op functioneel, esthetisch als sociaal vlak”, zegt dr. Esther Wolfs. Zij is verbonden aan het Biomedisch Onderzoeksinstituut (BIOMED) van de UHasselt. In het onderzoeksproject gefinancierd door Kom Op Tegen Kanker zullen onderzoekers van de UHasselt, KU Leuven en Stanford University bestuderen of stamcellen uit de tand kunnen dienen als nieuwe therapie voor deze vorm van kanker.

“Eerst zullen we deze cellen genetisch manipuleren, zodat ze therapeutische genen naar de tumorcellen brengen en we énkel de tumorcellen aanvallen. Zo blijft het gezonde weefsel gespaard”, aldus de jonge UHasselt-onderzoekster. De wetenschappers kunnen de therapie ook opvolgen aan de hand van medische beeldvorming (kijken naar het gedrag van de stamcellen in het lichaam en het effect op de tumor). “Zo kunnen we onze strategie onmiddellijk aanpassen waar nodig.”

Zeer trots

“Dankzij deze financiële middelen kunnen we de inzetbaarheid van tandstamcellen verder exploreren in kankertherapie en in regeneratieve geneeskunde”, zegt de promotor van het onderzoek prof. dr. Ivo Lambrichts (UHasselt) – die verder 'zeer trots' zegt te zijn op het binnenhalen van de onderzoeksbeurs.

Bron: UHasselt - eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief