U bent hier

12 GGZ-instellingen in Nederland willen isoleercel bannen

27/06/16

Twaalf GGZ-instellingen willen dat het gebruik van de isoleercel voor 1 januari 2020 wordt afgeschaft. Opname in de isoleercel vergroot de problemen bij zowel cliënten als hulpverleners. Bovendien is deze vorm van eenzame opsluiting in strijd met het net bekrachtigde VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap. Dat staat in het Dolhuys Manifest ‘Nederlandse GGZ separeervrij!’ dat op het High & Intensive Care Kennisfestival (HIC) door de twaalf GGZ-instellingen werd ondertekend.

“Wij verklaren dat separeren geen zorg of hulp is: het wordt gebruikt uit onmacht en ervaren als straf”, aldus het Dolhuys Manifest. “Angsten, wanen en destructieve gedachten kunnen worden versterkt. Separeren is ook belastend voor de hulpverleners: het ondermijnt een respectvolle relatie met de cliënt en belemmert effectieve hulp en zorgverlening.”

Om ervoor te zorgen dat de isoleercellen op 1 januari 2020 definitief dicht gaan, moeten beleidsmakers, bestuurders en professionals volgens het manifest samenwerken met ervaringsdeskundigen en (ex)cliënten die separatie hebben ondergaan. Met de inzet van hun kennis kan gebruik van de separeerruimte worden voorkomen. Ook moet er meer worden ingezet op humane alternatieven, ontwikkeld in binnen- en buitenland, om adequaat hulp te bieden aan cliënten die in een crisissituatie verkeren.

Professionals, bestuurders, politici en beleidsmakers mogen zich niet langer verschuilen achter bezuinigingen of bureaucratisch rompslomp, zo besluit het manifest. Zij moeten namelijk de verantwoordelijkheid nemen om deze belemmeringen weg te werken en humane zorg te garanderen voor cliënten.

Bron: Dolhuys- eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief