U bent hier

26 september 2017

Across boundaries: going further, faster, together (congres VOKA Health Community)

Wie over het muurtje kijkt, ziet en leert meer. Gezondheidssystemen staan wereldwijd voor dezelfde uitdagingen: vergrijzing, kostenefficiëntie, betere resultaten, toegankelijkheid... Als we onze horizon verruimen, worden we wijzer. Startende ondernemers in health beseffen dat maar al te goed: zij zijn 'born global' en kiezen een brede focus om te groeien.

Het congres van Voka Health Community vertrekt dit jaar vanuit vier invalshoeken: digitalisering, geïntegreerde zorg, internationalisering en werk & gezondheid. We steken grenzen over en laten onverwachte partijen aan het woord. Hoe werken zij in een internationale context aan betere health? Hoe bereiden ondernemers (thuiszorg, ouderenzorg...) in binnen- en buitenland zich voor op de toekomst? Hoe buigen zij barrières in digitalisering om tot opportuniteiten? Welke zijn de gevolgen van een wettelijk kader dat steeds meer internationaal wordt aangestuurd? Zijn er consequenties die nu nog onder de radar blijven? En wat kunnen we mondiaal leren van sectoren zoals de financiële wereld en de luchtvaart als het om transformaties in de zorg gaat?

Met 'Across boundaries' gaan we op zoek naar inzichten en oplossingen met een internationaal tintje voor toekomstgerichte gezondheidszorg. Leer hoe de ervaringen van anderen ook jouw organisatie of bedrijf vooruit kunnen helpen. En neem ideeën van vooraanstaande ondernemers terug mee naar huis voor je eigen (internationale) traject. 'Across boundaries' zal jullie zeker inspireren om verder te springen, sneller te reageren en samen grenzen te verleggen.

Programma

14u00   Welkom door Dennis van den Buijs (VRT)

Dennis van den Buijs is presentator van De Ochtend op Radio1. Hij werkt sinds 2010 voor de VRT-nieuwsdienst, eerst als researcher voor het Journaal, later als journalist voor de radiobulletins en presentator van verschillende radioprogramma's. Hij zal opnieuw het congres modereren.

14u10   Jürgen Ingels (SmartFin Capital)

Nadat Jürgen Ingels vijf jaar in de private equity had gewerkt, richtte hij in 2000 Clear2Pay op. Zijn technologiebedrijf biedt banken een oplossing om geld makkelijk internationaal te verplaatsen. Nu zijn bedrijf verkocht is, gebruikt hij zijn kennis en ervaring om jonge fintechbedrijven de boost te geven die ze nodig hebben om door te groeien.

Jürgen Ingels neemt ons mee in wat we kunnen leren van FinTech-ondernemers. Wat kunnen we in healthcare leren van andere sectoren die grote veranderingen mee maken? De financiële wereld is de eerste waar digitalisering voor enorme veranderingen zorgt. Nieuwe processen, nieuwe producten, andere kanalen en een nieuwe maatschappelijke cultuur dagen dit domein uit. Wereldwijd is FinTech het domein met de meeste nieuwe bedrijven; in België zijn ze tweede na HealthTech. Beide domeinen hebben ook gemeen dat aandacht voor veiligheid, continuïteit en privacy van het allerhoogste belang is. 

14u40   Stefaan Callens (Advocatenkantoor Callens)

Stefaan Callens houdt zich zowel op advies- als op procedureel vlak bezig met ziekenhuisrecht, farmaceutisch recht, regelgeving inzake medische hulpmiddelen, tuchtrecht en mededinging in de gezondheidszorg. Hij adviseert talrijke ziekenhuisbeheerders, medische raden en adviesorganen.

Stefaan Callens staat vanuit juridisch standpunt stil bij de impact van de Europese wetgeving op de gezondheidszorg. Vandaag de dag wordt de zorg immers meer en meer internationaal bepaald. Welke invloed heeft dit op Vlaanderen en welke evoluties zijn hier merkbaar? Hoe kan je deze evoluties inzetten in je eigen marktwerking en zo grenzen doorbreken?

15u00   Pieter Van Herck (Voka) 

Pieter Van Herck is senior adviseur welzijn- en gezondheidsbeleid bij Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen en Voka Health Community. Hiermee staat hij dagelijks met beide voeten in de evoluerende wereld van zorgbeleid en –innovatie. 

Pieter stelt de Voka-paper 'Digitale zorg: uitdagen om te slagen' voor. De omwenteling van de zorg, waarvan digitalisering één van de centrale krachten is, is in volle gang, maar we transformeren maar niet snel genoeg. Hoe kan de regering deze evolutie ondersteunen en wat kan ze doen om barrières weg te nemen? Welke zijn de oplossingen voor privacy en andere zogenaamde obstakels? Pieter staat uitgebreid stil bij de beleidsmatige implicaties van nieuwe gegevensstromen (e-gezondheid, big data, IoT) en toont aan dat digitalisering mooie kansen met zich meebrengt voor alle stakeholders actief in de gezondheidszorg.

15u20   Nicolas de Borman (Bluesquare)

In België worstelen we nog met de concrete toepassing en gevorderde implementatie van digital health toepassingen. Echter, tal van (jonge) Belgische bedrijven maken van digitale technologie de kern van hun activiteiten. Sommigen doen dat zelfs expliciet internationaal gericht, zoals Bluesquare. Dit Brussels bedrijf maakt big data analyses voor buitenlandse overheden en zorgspelers om gezondheidsprogramma's op te zetten en te meten die bijdragen aan de toegankelijkheid en kwaliteit van de gezondheidszorg. 

Nicolas de Borman creëerde Bluesquare omdat hij denkt dat de combinatie van data, technologie en financiering kan helpen om middelen daar in te zetten waar ze het meest van belang zijn. Hij heeft meerdere gezondheidssystemen ondersteund in Afrika, Azië en het Caribisch gebied door middel van interventies van de Wereldbank, UNICEF, WHO, de Europese Commissie en USAID.

15u40  PAUZE

16u15   Hilde Raymaekers (Brussels Airlines)

De kerntaak van een luchtvaartmaatschappij is haar reizigers veilig van de ene bestemming naar de andere te brengen. Maar deze sector kan in health meer betekenen dan je op het eerste zicht zou denken. Niet alleen zijn er grote gelijkenissen tussen de luchtvaart en de gezondheidszorg inzake veiligheid en opleidingstools bijvoorbeeld; maar ook de gezondheid van passagiers en medewerkers én de publieke gezondheid in de vluchtbestemmingen bieden een uitdaging in hun werk.

Zo vervoert Brussels Airlines steeds meer mensen met mobiliteits- of medische vragen. Hoe ze dat doen, wat er bij komt kijken, welke evoluties ze in deze zien en welke partnerschappen hier relevant zijn, dat komt Hilde Raymaekers, Medical Assistance Coordinator toelichten.

16u35 Rishi Hazarika (ICHOM)

Rishi Hazarika is chirurg van opleiding. Voordat hij bij ICHOM, het internationaal consortium voor uitkomstmetingen in de zorg aan de slag ging, werkte hij bij Monitor, de economische regelgever voor de NHS, waar hij verantwoordelijk was voor de herstructurering van ziekenhuizen in financiële en kwalitatieve moeilijkheden. 

16u55   Mike Van Woensel (Eurocept Groep)

Mike Van Woensel is medeoprichter en algemeen directeur van Eurocept, een bedrijf dat zich bezighoudt met medische thuiszorg, de ontwikkeling en levering van medicijnen voor voornamelijk zeldzame ziektes en de opzet van expertisecentra voor hoog-complexe medische zorg. Mensen worden immers mobieler en dus de zorg ook. Meer en meer langetermijn zorghandelingen waarvoor patiënten vroeger naar een ziekenhuis moesten, zullen in de toekomst aan huis (of op een andere plaats) geleverd worden. De Nederlandse Eurocept Groep bouwt al jaren aan een dergelijke ziekenhuisverplaatste zorg. Sinds 2013 is het Vlaamse Gimv minderheidsaandeelhouder in Eurocept. Hoe integreert Eurocept met andere spelers in de zorgketen? Hoe meet Eurocept kwaliteit? En welke tendensen zien ze internationaal inzake ziekenhuisverplaatste zorg?

17u20   We gaan in gesprek rond 'internationalisering health innovaties' met o.a.

Yolande Avontroodt (RIZIV), Menno Kok (EIT Health), Rudy Mattheus (Voka Health Community) en Geert Uytterschaut (Armonea)

17u50 Slotwoord door Hans Maertens (Voka)

18u00 Netwerkmoment

Schrijf u in!

Praktische informatie

WANNEER

Dinsdag 26 september 2017 om 14u00 (ontvangst vanaf 13u30)

VOOR WIE
• Ondernemingen
• Zorgverstrekkers
• Onderzoekers
• Patiëntengroepen
• Beleidsverantwoordelijken

PRIJS

60 euro (leden Voka Health Community)
120 euro (niet–leden Voka Health Community)

Patiëntenorganisaties, die lid zijn van Voka Health Community kunnen gratis deelnemen aan deze sessie. Let wel, er wordt wel een no-show-fee van 65€ gehanteerd bij het niet tijdig annuleren van de deelname.

Prijzen excl. btw – betalen doet u na ontvangst van onze factuur.

Annulatievoorwaarden: De deelnameprijs blijft volledig verschuldigd tenzij de annulatie ons schriftelijk bereikt uiterlijk op maandag 18 september 2017. Een vervanger mag steeds uw plaats innemen.

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief