U bent hier

Primeur voor AZ Groeninge

AZ Groeninge pakt uit met een wereld primeur. Tijdens één enkele ingreep werden de long- en leveruitzaaiingen bij een patiënt met darmkanker verwijderd. Dat gebeurde door middel van een minimaal invasieve kijkoperatie met enkel kleine incisies ter hoogte van de buik. Darmkanker in een verder gevorderd stadium gaat vaak gepaard met uitzaaiingen in de lever, en soms gecombineerd met uitzaaiingen in de long, wat uiteindelijk zwaardere gevolgen heeft voor de patiënt dan de oorspronkelijke darmkanker.  

Doorgaans worden die patiënten via twee open operaties behandeld, voor respectievelijk lever- en longuitzaaiingen met een paar maanden tussentijd. Een chirurgenteam van az groeninge bestaande uit een leverchirurg en een longchirurg opereerde voor het eerst tegelijk beide aangetaste organen, via laparoscopische ingreep, dus ‘minimaal invasief’ zonder bijkomende insnedes te maken ter hoogte van de thorax. De longuitzaaiing werd immers verwijderd via een opening die gemaakt werd in het middenrif. 

In het geval twee ingrepen moet de chemotherapie van de patiënt tweemaal stopgezet worden en na de twee zware open operaties moet de patiënt telkens langere tijd herstellen. De nieuwe minimaal invasieve laparoscopische techniek biedt de patiënt een vlot herstel en een snellere start van bijkomende noodzakelijke chemotherapie, zonder onderbrekingen.

In onderstaande reportage leggen Dr. Mathieu D’Hondt (leverchirurg), Dr. Philip Lerut (vasculair en thoracaal chirurg) en Dr. Pieter Jan Steelant (anesthesist) meer uit over de ingreep. Hun allereerste patiënt, Roger Libbrecht vertelt over zijn vlotte herstel.